U susert 12. maju - medjunarodnom danu sestrinstva

U susret 12.Maju- Međunarodnom danu medicinskih sestara

Međunarodni dan medicinskih sestara obeležava se svake godine širom sveta 12. maja – na godišnjicu rođenja Florens Najtingel – i vodi ga Međunarodni savet medicinskih sestara (ISN).

Fokusiranje na „svetliju“ budućnost sestrinstva i način na koji ta profesija može pomoći u poboljšanju globalnog zdravlja za sve biće u središtu ovogodišnjeg Međunarodnog dana medicinskih sestara. Svake godine obrađuje se druga tema, a za 2023.godinu to je: „Naše medicinske sestre. Naša budućnost.” ISN, koji predstavlja milione medicinskih sestara širom sveta, ističe da ova tema definiše šta federacija očekuje od sestara u godinama koje dolaze kako bi se pozabavile globalnim zdravstvenim izazovima.

Predsednica ISN-a, dr Pamela Cipriano, rekla je da profesija „treba da uči iz lekcija pandemije korona virusa“ i da ih pretoči u akcije za budućnost „koje će obezbediti da medicinske sestre budu zaštićene, poštovane i cenjene“. Ona je opisala kako su objavljivanjem nekoliko važnih publikacija, kao što je Izveštaj o stanju medicinskih sestara u svetu, ISN i druge organizacije „pokazale dokaze za promene“ i pozvale na ulaganje u sestrinstvo. Dr Cipriano je rekla: „Sada je vreme da pogledamo u budućnost i pokažemo šta će ove investicije značiti za negu i zdravstvenu negu.

„Naše medicinske sestre. Naša budućnost“ kampanja će prikazati medicinske sestre u drugačijem svetlu i obezbediti im svetliju budućnost, „pomerajući“ medicinske sestre od nevidljivih do neprocenjivih u očima kreatora politike, javnosti i svih onih koji donose odluke koje utiču na pružanje i finansiranje zdravstvene zaštite.

Pored aktivnosti za podršku medicinskim sestrama, ovogodišnja kampanja će, takođe, razmotriti kako globalni zdravstveni sistemi moraju biti ojačani da bi odgovorili na rastuće zdravstvene potrebe, dodala je dr Cipriano. Ona je napomenula da će tema za 2023.godinu „obuhvatiti ključne akcije” za koje ISN veruje da su od suštinskog značaja za rešavanje i profesije i zdravstvenih sistema i koje su „od obostrane koristi “.

Ona je dodala: „Zajedno naša budućnost zavisi od svake medicinske sestre, svakog glasa, ne samo da budemo na prvoj liniji nege, već i da budemo na prvoj liniji promena.“

Priredila Lela Кocić

Tags: No tags

Comments are closed.