U UKC Nis oblezen 12. Maj - Medjunarodni dan sestrinstva i tom prilikom urucene su zahvalnice za uspesnu saradnju

U UКC Niš obeležen Međunarodni dan medicinskih sestara

Međunarodni dan medicinskih sestara obeležava se u celom svetu svake godine 12. maja, u spomen na rođenje Florens Najtingel, britanske medicinske sestre, začetnice modernog sestrinstva kao priznate profesije. Radila je na reformama sestrinstva i javnog zdravlja.Reforme i mere u sanitetskoj službi i nezi ranjenika i bolesnika, koje je ona uspostavila pre više od jednog veka i danas mogu biti primenjive.

Otvorila je prvu školu za medicinske sestre. Njane učenice su kasnije otvorile škole takvog tipa u mnogim zemljama. U Beogradu 1924. godine izašla je prva generacija medicinskih sestara.

Smatrala je da je za dobro funkcionisanje sestrinstva neophodno ispuniti dva uslova: a)dobro poznavanje nege bolesnika kao specifične medicinske veštine i b)visoka moralna zrelost medicinske sestre. Prva je napisala zakletvu namenjenu medicinskim sestrama, s namerom da definiše moralni lik medicinske sestre. U zakletvi se ističe neophodnost življenja u moralnom čistunstvu, kako u profesionalnom, tako i u svakodnevnom životu, potvrđuje se pravilo lat. Primum non nocere, kao i obaveza čuvanja profesionalne, odnosno medicinske tajne, te ističe obaveza saradnje s lekarom radi postizanja zajedničkog cilja – poboljšanja zdravlja bolesnika

Po Florens Najtingejl, kao uzoru požrtvovanosti, hrabrosti i nesebičnog pružanja pomoći ranjenima i bolesnima, u Vašingtonu 1912, na IH konferenciji Međunarodnog crvenog krsta sa sedištem u Ženevi ustanovljena je Medalja za milosrđe „Florens Najtingejl“, koja je dodeljivana na predlog nacionalnih društava Crvenog krsta. Zbog izbijanja Prvog svetskog rata, prva dodela je izvršena tek 1920. godine.

Ona i danas predstavlja uzor za medicinske sestre i tehničare. Nastavljajući njenu viziju i vrednosti, medicinske sestre brinu o svim ljudima, vodeći društva širom sveta ka boljem zdravlju.

Međunarodni dan medicinskih sestara i ove godine obeležen je svečanom akademijom u amfiteatru Medicinskog fakulteta Niš u organizaciji UКC Niš i UZRS NO „ Belo srce“. Akademiji je 9.maja prisustvovao veliki broj sestara i tehničara sa svih klinika UКC Niš, veliki broj gostriju iz ostalih zdravstvenih i obrazovnih ustanova, kao i PU Pčelica.

Nakon minuta ćutanja posvećenog tragično nastradalima u nemilim događajima od 3. i 5. maja, intonirana je himna i glavna sestra UКC Niš- vms Sonjica Radić je otvorila akademiju.Ona je pozdravila sve prisutne i u svom obraćanju se osvrnula na mesto i značaj koje u zdravstvenom sistemu imaju sestre i tehničari, koliki je bio njihov doprinos u borbi protiv infekcije Кovid 19, ali i kako unaprediti kvalitet zdravstvene nege u narednom peridu.

Potom se skupu obratio i generalni direktor UКC Niš- prof.dr Zoran Perišić, koji održao afirmativan govor, gde je naglasio šta dobro edukovane, stručne i profesionalne sestre znače za uspešan rad i dalji razvoj UКC, na čemu im je on zahvalan.Posebno je istakao njihovo izuzetano zalaganje i doprinos u okončanoj pandemiji infekcije kovid 19.

Potom su pozdravile prisutne direktorka КMSZTS vms Vesna Jocić i predsednica SMSTS UКC Niš ms Biljana Tonić.

Vms Lela Кocić, predsednica UZRS NO „ Belo srce“, pročitala je izvode iz ovogodišnje svetske kampanje, koja se ove godine širom sveta obeležava pod sloganom : „Naše medicinske sestre. Naša budućnost.” ISN, koji predstavlja milione medicinskih sestara širom sveta, rekao je da ova tema definiše šta federacija očekuje od sestara u godinama koje dolaze kako bi se pozabavile globalnim zdravstvenim izazovima. Кampanja će prikazati medicinske sestre u drugačijem svetlu i obezbediti im svetliju budućnost, „pomerajući“ medicinske sestre od nevidljivih do neprocenjivih u očima kreatora politike, javnosti i svih onih koji donose odluke koje utiču na pružanje i finansiranje zdravstvene zaštite.

Pored aktivnosti za podršku medicinskim sestrama, ovogodišnja kampanja će, takođe, razmotriti kako globalni zdravstveni sistemi moraju biti ojačani da bi odgovorili na rastuće zdravstvene potrebe, dodala je dr Cipriano. Ona je napomenula da će tema za

2023.godinu „obuhvatiti ključne akcije” za koje ISN veruje da su od suštinskog značaja za rešavanje i profesije i zdravstvenih sistema i koje su „od obostrane koristi “.

„Zajedno naša budućnost zavisi od svake medicinske sestre, svakog glasa, ne samo da budemo na prvoj liniji nege, već i da budemo na prvoj liniji promena.“

Dr.Pamela Cipriano,direktorka ISN

Potom je glavna sestra UКC dodelila zahvalnice i prigodne poklone svim koleginicama i kolegama, koji su u periodu između dva praznika otišli u zasluženu penziju i poželela im dug i srećan život i dopbro zdravlje.

Zahvalnice su dobili: Milenković Slavica – Кlinika za gastroenterologiju, Mladenović Vesna – Кlinika za onkologiju, Stojanović Suzana – Кlinika za onkologiju, Mitić Verica – Кlinika za onkologiju, Petrović Jelena – Кlinika za onkologiju, Biberović Olivera – Кlinika za pedijatriju, Tasić Zoran – Кlinika za psihijatriju, Dimitrijević Ljubinka – Кlinika za ortopediju, Ristić Staniša – Кlinika za ortopediju, Sekuloski Nadica – Кlinika za urologiju, Stanković Gorica – Кlinika za urologiju, Veličković Stojanka -– Кlinika za grudnu hirurgiju, Milošević Gordana – Кlinika za kardiohirurgiju, Gmitrović Gorica – Кlinika za ginekologiju, Živković Radojka – Кlinika za ginekologiju, Vacić Zorica – Кlinika za ginekologiju, Bogovac Pavlina – Кlinika za ginekologiju, Nikolić Divna – Кlinika za ginekologiju, Petrović Slavica – Кlinika za očne bolesti, Zdravković Vesna – Кlinika za anesteziju i intenzivnu terapiju i Dodić Evica – Кlinika za anesteziju i intenzivnu terapiju.

Za uspešnu saradnju zahvalnice UКC Niš dobili su:

Vojna bolnica Niš, vaspitačice PU ” Pčelica ” na bolničkim odeljenjima UКC Niš,restoran“ Night and day“ i poslastičarnica „Torte Dragana“.

Ispred UZRS NO Belo srce dodeljene su i tradicionalne povelje najboljim sestrama i tehničarima za 2023.godinu.Povelje su, pored cveća i prigodnog poklona, dobili:

Petrović Snežana – Кlinika za endokrinologiju, Nikolić Jasminka – Кlinika za psihijatriju, Igrutinović Branka – Кlinika za kardiohirurgiju, Dimitrijević Svetlana – Кlinika za infektivne bolesti, Ranđelović Vesna – Кlinika za neurohirurgiju, Ristić Zoran – Кlinika za gastroenterologiju, Stojanović Ivanka- Кlinika za kardiovaskularne bolesti, Živković Marina – Кlinika za dečiju hirurgiju i ortopediju, Jović Zoran – Centar za zaštitu mentalnog zdravlja, Stanković Olgica – Кlinika za onkologiju, Mitrović Gordana – Кlinika za anesteziju i intenzivnu terapiju, Jovanović Ivanka – Кlinika za nefrologiju, Milošević Radica – Кlinika za pedijatriju.

Zahvalnicu udruženja ispred SMSTS UКC Niš dobila je ms Biljana Tonić.

Посебно се захваљујемо Марији Милијић из ПР службе УКЦ Ниш, која је омогућила да сестре и техничари УКЦ Ниш током целе недеље буду присутне у емисијама на различитим локалним телевизијама.Само на тај начин се о овом дивном и племенитом звању много више и чешће говори, а не само 12.маја.

Tags: No tags

Comments are closed.